Uusi lelu ja jumalten vihat

Koiranruusun kukkiaKävimme tänään Outokummun perukoilta hakemassa Maitolaiturilta uuden lelun itsellemme. Lelu kulkee nimellä EF 70-200mm f/4L USM. Olimme pitkään pohtineet parempilaatuisen teleobjektiivin hankintaa ja ailahdelleet Sigman f/2.8:n ja tuon Canonin välillä. Pekolan eilisten kommenttien innoittamina sitten otimme ja hankimme Canonin.

Meille oli tänään myös tullut pyyntö käydä kuvaamassa Jannan koiraa Cinnaa tämänpäiväisen metsästyssaaliin kanssa, joten ajattelimme testata uutta putkea siinä samalla. Parinkymmenen kuvan jälkeen, kameran tarkennus sekosikin sitten täysin. Tai oikeastaan kamera ei enään tarkentanut lainkaan vaan tarkennus liikkui molempien ääripäiden välillä (automaattitarkennuksella). Käsitarkennuksella kamera (Canon EOS 300D) toimi aivan normaalisti. Mitkään temput tai keinot eivät tilanteessa auttaneet eikä objektiivin vaihtokaan auttanut asiaa. Mitäköhän jumalia olemme tällä kertaa suututtaneet?

PihlajanmarjojaNo, koneen äärelle päästyäni ja sopivia hakusanoja käytettyäni törmäsin tietoon, että kyseessä on toissijaisen peilin mekanismin rikkoutuminen. Asian voi varmistaa ottamalla objektiivin irti ja katsomalla kameran peiliin. Jos peilissä näkyy suunnikkaan muotoinen huonommin heijastava kohta, se tarkoittaa toissijaisen peilin toimintahäiriötä. Tämä toissijainen peili toimii nimenomaan automaattitarkennuksen osana.

Nyt sitten odottelemme aamua ja selkoa siitä, miten huollon käy. Takuuhan kamerassa ei ole enää voimassa, mutta ainakin luulisin valmistajan tuotevastuun vielä pätevän. Kyseessä kun on varsin kallis laite, jota on vasta käytetty reilut puolitoista vuotta. Kuviakaan sillä ei ole vielä otettu kuin vähän yli 28 000.

Liitetyt kuvat ovat ensimmäisiä testikuviamme objektiivilla, pihlajanmarjat ovat Annan käsialaa.

Päivitys 1.9.2006: Soitin JAS-tekniikkaan ja selvittelin asioita. Huoltoon kamera pääsee vasta syyskuun lopulla (25.9.) ja vasta sitten selviää kuka vastaa korjauksen kuluista. Saa nähdä joudutaanko asiassa vääntämään kättä vai ei. Onneksi kameraa ei tarvitse heti sinne lähettää, kuukauden viettäminen kameratta voisi aiheuttaa jo vieroitusoireita.

Päivitys 9.10.2006: Saaga päättyi ja Musti tuli takaisin kotiin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.