Erävoittoko?

Monessa paikassa on jo raportoitu, että uusi tekijänoikeuslaki saattaa mennä uuteen käsittelyyn. Demokratia näyttää toteutuvan ja blogit ja verkkoyhteisö pääsevät nähtävästi myös Suomessa näyttämään voimansa. Tähän liittyen sain eilen vastauksen vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Tarja Cronbergilta, jossa hän toteaa:

Yritämme vielä muuttaa lakia. terv Tarja C

Tämä on positiivinen kehitysaskel, etenkin sen jälkeen kun suurin osa vihreidenkin eduskuntaryhmästä äänesti lain puolesta vielä viime viikolla. Suvi-Anne Siimeksen kommentointi (ei permalinkkiä, etsi merkintä tiistailta 13.9.2005) kansalaispalautteen myöhäisyydestä ihmetyttää. Janne on selittänyt varsin hyvin miksi ja miten lakiesitystä on aiemmin kommentoitu. Ja kun koko lakiesitys on niin epämääräinen, että harva sitä edes ymmärtää. Ja siksi toiseksi, lakiesitys on lähes samanlainen kuin jo kertalleen käsittelyyn palautettu lakiesitys.

Toivoisin, että tämän lain myötä alettaisiin Suomessa miettimään lainsäätäjän toimesta myös sitä, miten lakiteksti voitaisiin kirjoittaa niin ettei se jää liian epämääräiseksi. Ymmärtääkseni tavallisen kansalaisenkin pitäisi kyetä ymmärtämään lakitekstiä edes pintapuolisesti. Ja lakia valmistelevien tahojen pitäisi osata selittää lainkohdat ymmärrettävästi. Näinhän tässä tapauksessa ei ole päässyt käymään. Nyt vain seurataan tarkemmin miten asia etenee, pitänee itsekin aktivoitua seuraamaan enemmän poliitikkojen touhuja, ettei lakiesitys enää uudelleen pääsisi näin huonona etenemään.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.