Vielä tekijänoikeuslaista

Eikö ole harvinaisen selvää että lakia pitää muuttaa, jos siitä voidaan kirjoittaa seuraavaa:

Laki sallii levyjen kotikopioinnin omaan käyttöön, mutta kieltää suojausten murtamisen kopiointia varten.

Kopionti omaan käyttöön ei olisi rangaistavaa, vaikka sitä varten murtaisikin kopiosuojauksen, sanoo lain valmistelua oikeusministeriössä johtanut Jukka Liedes.

Levy-yhtiö voisi kuitenkin vaatia kopioinnista korvausta.

Edelleen peräänkuulutan lain selkeyttä. Tuollainen ei tee laista selkeää ja saattaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan – valta lain soveltamisesta annetaan yrityksille, jotka voivat halutessaan periä maksun kopioinnista omaan käyttöön. Eli kavereilta ja muuten hyviltä tyypeiltä ei peritä maksua, mutta muilta peritään. Ja maksun suurudelle laki tuskin asettaa minkäänlaista lukemaa tai edes suhdetta sisällön ostohintaan.

Ministeri Karpela ei taida ainakaan lisätä arvostustaan netistä ja kansalaisoikeuksista kiinnostuneiden keskuudessa. Karpelan mielestä kun tekijänoikeuslain muuttaminen olisi lyhytnäköistä kun sen valmistelussa on jo kuultu paljon asiantuntijoita (asiasta kertoo mm. MTV3/). Ensinnäkin sanoisin aika monen asiantuntijan olevan tälläkin hetkellä kritiikin esittäjinä lakia vastaan ja toiseksi, laki on siltä osin samanmuotoinen kuin jo kertaalleen käsittelyyn palautettu lakiesitys.

Mutta edustajien olisi myös hyvä muistaa se, että kaikki kritiikki lakia kohtaan ei koske vain ja ainoastaan kopiosuojatun CD-levyn sisällön muuttamista muuhun muotoon (tai varmuuskopion ottamista). Pinserin Sami on esittänyt joitakin huomioita laista ja sen asettamista rajoituksista esim. Blogilistaa koskien.

Ja tietenkin sananvapauden kannalta erittäin ongelmallinen kohta on lakiesityksessä oleva pätkä, jolla rajoitetaan keskustelua salauksista ja salausten purkuun liittyvistä asioista. Suosittelen lukemaan hallitussihteeri Jorma Waldenin haastattelun. Kiitokset Tero Lehdolle hyvästä jutusta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.