Julkishallinto ja tiedostomuodot

Massachussettsin osavaltion Yhdysvalloissa on kuohuttanut tiettyjä teknisiä piirejä vaatimuksellaan avoimesta dokumenttimuodosta julkishallinnon käyttöön. Tällä hetkellä Microsoftin tulevan Office-version XML-tiedostomuotoa ei ole hyväksytty ja osavaltio on kallistumassa ODF:in suuntaan. ODF:iä tukee mm. OpenOffice. Tim Bray on juuri julkaissut yhden henkilön muistiinpanot tapaamisesta, jossa olivat edustettuna niin osavaltion päättäjät ja tekniset asiantuntijat kuin ainakin yritysmaailman edustajat (mm. Microsoft, IBM ja Sun).

Massachussettsin lähtökohtana on, että julkishallinnon tuottamien dokumenttien tulee lähtökohtaisesti olla vapaasti ja mahdollisimman helposti käytettävissä. Yhden yrityksen patenteilla jne. suojaama tiedostomuoto ei ole avoin ja vapaasti käytettävissä. Edellä mainitut muistiinpanot sisältävät varsin hyvän tiivistelmän osavaltion perusteluista julkishallinnon dokumenttien avoimuudelle. Milloinkohan Suomessa herätään asiaa miettimään?

Aiheeseen liittyen EU on asiaa miettinyt ja käsitellyt jo pidemmän aikaa. Myös edellä mainittua Tim Braytä on asiasta kuultu. Tosin pitänee todeta, että Tim Bray on XML:n alkuperäisiä kehittäjiä ja Sunin työntekijä. Ja Sunhan omistaa tekijänoikeudet OpenOfficeen.

Päivitys 24.9.2005: Massachussetts on päättänyt ottaa Open Document Formatin virallisesti käyttöön. Tämä siis tarkoittaa sitä, että Microsoftin tuotteilla ei tiedostoja lueta ellei Microsoft ala tukemaan ODF:ää…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.