Muusikot vastustavat kopiosuojausta

Taannoinen Muusikko-lehden pääkirjoitus sai minut tulistumaan sen verran, että lähetin päätoimittaja Ahti Vänttiselle viestin aiheesta. Ihmettelin miksi kukaan muusikko haluaisi tukea kopiosuojauksia, sillä nehän vain rajoittavat laillisesti musiikkinsa ostaneen fanin musiikin kuuntelua. Hän vastasi minulle seuraavasti:

Eivät muusikot sitä halua. Muusikot ovat koko ajan olleet sitä mieltä, että yksityinen kopiointi omalta CD:ltä omalle mobiilisoittimelle pitää olla mahdollista, oli suojausta tai ei. Tässä olemme olleet oppositiossa muihin musiikin oikeudenhaltijaryhmiin nähden.

Syy muusikkojen hiljaisuuteen aiheesta on varmasti osaltaan se, että laki on niin sekava ja siitä tiedottaminen on ollut niin epäselvää ettei mielipiteen muodostaminen varmasti ole ollut helppoa. Kävimme Ahti Vänttisen kanssa vielä vähän lisää viestinvaihtoa ja hän kiteyttää asian varsin hyvin:

Artistit ovat sopimussuhteissaan levy-yhtiöihin aika vaikeassa asemassa, siksi ymmärrän heitä aika paljon tässä.

Levy-yhtiöillä on valitettavan paljon valtaa artistien sanomisten ja tekemisten suhteen. Ja koska artistit vielä toistaiseksi ovat varsin riippuvaisia levy-yhtiöistä niin levyjen levittämisen kuin markkinoinnin suhteen, ei kellään ole varaa suututtaa levy-yhtiöitä ainakaan liikaa. Mustia listoja varmasti löytyy, jossa yhtiöt riittävästi suututtaneet artistit elävät ilman mahdollisuuksia saada sopimuksia — ainakaan hyviä sellaisia.

Tosin jos Herkko Hietasen tulkinta kopiosuojaus-pykälästä on oikea, silloin artistit voivat estää levyjen suojauksen. Valitettavasti (kuten kommentoinkin) en usko Hietasen tulkinnan olevan oikea. Antti Vilpponen kommentoi myös, että todennäköisesti vaikka tulkinta olisikin oikea, levy-yhtiöt ovat varmaan sen ottaneet huomioon artistien kanssa tekemissään sopimuksissa.

0 thoughts on “Muusikot vastustavat kopiosuojausta

  1. Pingback: Olen rikollinen?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.