Kopiosuojauksen laillista kiertoa Jenkeissä

Wired uutisoi (via) Yhdysvaltojen tekijänoikeustoimiston säännöllisestä kopiointisuojausten rikkomiseen liittyvän pykälän tarkistamisesta. Yhdysvalloissa aikoinaan läpi mennyt DMCA pitää sisällään samanlaisen pykälän kopiosuojausten rikkomisesta kuin nyt Suomessa hyväksytty laki. Siellä lakiin kirjattiin määräys, jonka mukaan joka kolmas vuosi pitää tarkistaa mille kopiointisuojausten murtamiselle annetaan poikkeuslupa kohtuullisen käytön takaamiseksi ja teknologisen kehityksen mukana pysymiseksi.

Aiemmin Yhdysvalloissa on hyväksytty mm. oikeus murtaa kopiosuojattuja sähköisiä kirjoja niiden kopioimiseksi lukulaitteisiin sokeita varten. Yhdysvalloissa kopiosuojatun DVD:n tai CD-levyn murtamista ei kuitenkaan ole pidetty kohtuullisena käyttönä. Jostain syystä tämä ei minua lainkaan yllätä. Kuitenkin tällaisen poikkeuksen vaatiminen aiheuttaa kohtuutonta vaivaa muutosta haluaville ja osoittaa kuinka tehoton kyseinen pykälä on laissa.

Muistaisikohan joku muuten kertoa suomalaisille vammaisjärjestöille miten nykyinen laki aiheuttaa heille ongelmia? Etenkin kun kopiosuojausten purkamiseen liityviä ohjelmia ei saa edes levittää tai niistä keskustella organisoidusti…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.