Koirat ja lintuinfluenssa

Näin noutavan koiran omistajana minua on jo jonkin aikaa lievästi huolestuttanut miten Suomea kohti hiljalleen leviävä lintuinfluenssa H5N1 tarttuu koiriin. Soittelin juuri asian tarkistaakseni tutulle palotarkastajalle ja sain varmistuksen netistä löytämilleni tiedoille, että lintuinfluenssa ei tällä hetkellä tartu koiriin. Kissoihin se saattaa kyllä tarttua. Lisätietoa asiasta saa ainakin toistaiseksi Wikipediasta ja Singaporen asiasta vastaavalta taholta.

Koiriin on todettu toisentyyppisen influenssaviruksen kyllä tarttuneen (H3N8), mutta sekin on tiettävästi tapahtunut vain kerran. Nyt on jo varsin todennäköistä, että lintuinfluenssa leviää Suomeen. Miten se vaikuttaa koiriin ei vielä voida tietää.

Päivitys 16.2.2006 01:25: Kymmenen uutisissa olikin sitten lisää juttua aiheesta, nimenomaan metsästäjien (ja sitä kautta noutavien koirien omistajien) kannalta. Oli muuten harvinaisen rauhallinen flätti kuvissa, ainakin meidän poikiimme verrattuna.

Jostain syystä osa tämän merkinnän tekstistä hävisi bittitaivaaseen päivän aikana, Firefoxin kaatumisella ja SessionSaver-laajennuksella voi olla oma osansa asiaan. Tosin en sulje pois myöskään huolimattoman käyttäjän aiheuttamaa virhettä. No, varsinainen asia on palautettu tekstiin ja muut mietteet joutavat tulla kirjoitetuksi myöhemminkin.

Update 1.3.2006: EELAn sivuilla on kysymyksiä ja vastauksia aiheesta, joista ensimmäinen käsittelee nimenomaan koiria. Kuten tänään aamulla ainakin YLEn uutisissa on todettu, on Suomessa tehty varsin pitkälle meneviä valmiussuunnitelmia lintuinfluenssaan liittyen. Suunnitelmia on, niitä on jo alettu toteuttaa ja niiden toteuttamisesta tiedotetaan tarpeen vaatiessa. Vielä toistaiseksi siis lintuinfluenssan ei tiedetä tarttuvan koiriin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.