Kysymykset Marcelo Cabulille

Olen Nightwishin musiikista paljon pitävänä seurannut Tarjan erottamiseen liittynyttä jupakkaa. Eilen Tarjan sivuilla julkaistiin Marcelo Cabulin kirje, jossa hän kertoo vastaavansa avoimesti hänelle esitettyihin kysymyksiin. Vaikka suhtaudunkin epäilevästi avoimuuteen ja kaikkeen hänen suustaan tulevaan (taidan paljastaa tässä kenen puolella olen), yksityisyyden ja tietosuojan vahvana puolestapuhujana minua huolestuttaa Marcelon viestistä seuraava pätkä:

I wish to be able to answer to the people that might be really interested to know. In order to avoid wasting time with emails of other kind, I will request that every email sent has as subject the following info: complete name of sender (not nickname), ID number and country of origin. Please send the questions in English (or Spanish)

Luin yllä olevan kappaaleen läpi moneen kertaan, sillä siinä esiintyvä termi ID number viittaa vahvasti henkilötunnukseen. Ainakaan Suomessa ei muuta tunnistenumeroa henkilölle ole. Ainakaan yleispätevää ja kaikille jaettua.

Suomessa henkilötunnuksen käsittelyä säädellään henkilötietolaissa. Henkilötunnuksen käsittelystä sanotaan muun muassa:

Henkilötunnusta saa käsitellä rekisteröidyn yksiselitteisesti antamalla suostumuksella tai, jos käsittelystä säädetään laissa.…

Vaikka viestin lähettäminen, jossa itsensä yksilöi, voidaan ehkä tulkita yksiselitteisesti annetuksi suostumukseksi voidaan henkilötunnuksen tarpeellisuutta tällaisessa viestinnässä kyseenalaistaa. Kyseenalaiseksi käytön tekee jo se, että syytä henkilötunnuksen tarpeeseen ei missään ilmoiteta. Pelkästään roskapostien tai asiattomien viestien suodattamiseksi mielestäni henkilötunnusta ei saisi käyttää, saati sitten kerätä. Samaisessa laissa säädetään myös varsin paljon henkilörekisterin vaatimasta tietosuojasta ja siitä miten rekisteriin tallennettuja tietoja käytetään.

Kaiken tämän ja oman epäluuloisuuteni perusteella suosittelen vahvasti kaikkia olemaan lähettämättä omaa henkilötunnustaan viestin aiheena yhtään kenellekään. En tiedä, olisiko tässä myös aihetta pyytää tietosuojavaltuutettua tutkimaan asiaa.

Tämä merkintä on myös julkaistu englanniksi randomfiressä.
Update: Marcelon nimessä ollut kirjoitusvirhe korjattu.

0 thoughts on “Kysymykset Marcelo Cabulille

  1. Tuolle henkilötunnusten keräämiselle ei mielestäni löydy niin minkäänlaista juridista puoltoa. Epäilen Kabulin varovan Nightwishin fanien suuttumusta ja siksi vaativan henkilötunnusnumeroa, ei-toivottujen viestien estämiseksi. Tämä pelko ei kuitenkaan oikeuta henkilötunnusten keräämistä tai henkilörekisterin muodostamista.

    Olen seurannut tätä blogia jo tovin, joten päätin viimein tilata sen. Onneksi olkoon, sinulla on Blogilistalla jo 2 tilaajaa. :) Kuvausteksti voisi auttaa asiaa.

  2. Kiitos tilauksesta. Pitänee kuvaus kirjoitella sinne blogilistaan, olen tainnut asian unohtaa aivan kokonaan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.