Rokotukset

Useamman koiran kanssa elävinä olemme joutuneet pohtimaan varsin paljon, miten saisimme tahdistettua koirien rokotukset niin, että emme juoksisi jatkuvasti eläinlääkärillä emmekä törmäisi näyttelyiden tai kokeiden karanteenirajoituksiin rokotusten osalta. Sen takia luin kiinnostuneena Barkin blogissa ollutta kirjoitusta Wyomingin osavaltion säännöstä lopettaa ihmistä purrut lemmikki, jos sen rabies rokotus on vanhentunut.

Blogimerkinnässä lainataan vastinetta em. säännöksen laatijoille, missä viitataan useaan tutkimukseen rabies rokotusten tehokkuudesta. Vaikka Yhdysvalloissa myytävien rabies-rokotteiden valmistajat suosittelevat enintään kolmen vuoden rokotusväliä, tutkimukset ovat osoittaneet vasta-aineiden määrien olevan riittäviä jopa viisi vuotta rokottamisesta. Itse asiassa, on nähtävissä viitteitä siitä, että jo kaksi rabies-rokotusta antaisi koiralle elinikäisen immuniteetin rabiesta vastaan.

Olisi mielenkiintoista nähdä, miten tutkimukset aiheesta yleistyvät ja vaikuttavatko ne millään tavalla rokotussuosituksiin esimerkiksi Suomessa. Täällähän rabieksen osalta suositellaan kahden vuoden väliä, paitsi luolakoirilla joilla rokotusvälin pitäisi olla vuoden.

Haluaisin myös nähdä jossain tietoa myös muiden rokotusten vaikutusajoista. Etenkin koiran ikääntyessä elimistön turhaa kuormittamista kun olisi hyvä välttää. Ja rokotus on kuitenkin aina ylimääräinen kuormitus elimistölle.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.