Salakuljetettuja mainoksia

Anna ihmetteli muutaman päivän ajan, miten hänelle alkoi yht’äkkiä tulla varsin paljon pop-up -mainoksia (eli uuteen selainikkunaan aukeavia) erilaisilta koirasivuilta. Aluksi, mainosten auetessa yhden domainin alla olevilta sivuilta, kuittasin ilmiön hosting-palvelun lisäämiksi mainoksiksi. Kun suomenkielisiä mainoksia alkoi tulla myös irlantilaisilta sivuilta, aloin ihmettelemään ilmiötä ja tutkin asiaa tarkemmin.

Tilastointisovelluksen kuvake sivullaKoska mainos ei ponnahtanut jokaisella käyntikerralla näkyviin, oli selvää että kyseessä on JavaScriptillä toteutettu temppu (tosin muutenkin taustalla oleva tekniikka oli selvä). Tutkin parin mainoksia aukoneen sivun lähdekoodia ja huomasin, että ainoa käytettävä skripti (sivun sisällä suoritettava ohjelma) kyseisillä sivuilla liittyi tilastointisovellukseen.

Palvelimelta selaimelle lähtevä sivun koodi näyttää tilastointipalikan ympäristössä tältä:

Näytä lähdekoodin näyttämä sivun koodi

Kun taas selaimen tulkitsemana (sen jälkeen kun tilastointipalikan lataama skripta on ajettu), sivun sisältö alkaa näyttää tältä:

FireBug lisäkkeen näyttämä lähdekoodi

Alemmassa kuvassa näkyy selvästi, että <script>-tägejä on tullut muutama lisää. Nämä lisätyt tiedostot hoitavat ponnahdusikkunan aukaisun ja mainoksen näyttämisen käyttäjälle.

Itselläni ei miltään näistä sivuista mainoksia auennut, sillä Firefox:in Adblock-lisäke onnistui estämään ne. Jostain syystä Annan koneella Adblock ei taas reagoinut mainoksiin ja antoi niiden aueta. En ole tutkinut tarkemmin mistä tämä johtuu. Voi jopa olla niin, että minulla selaimen kieliasetus (englanti) aiheuttaa sellaisten mainosten tarjoamisen, jotka tarttuvat Adblockin suotimiin. Vastaavasti Annan selaimessa kieliasetus (suomi) voi johtaa sellaisten mainosten tarjoamiseen, joihin Adblock ei (vielä) osaa reagoida automaattisesti.

Ainakin minusta tällainen mainosten ujuttaminen normaalin palvelun varjolla tavallisten ihmisten kotisivuilla on varsin vastenmielistä. Olen itse kokeillut jo lukuisia erilaisia tilastointisovelluksia kävijöiden tarkkailuun ja todennut, että tällä hetkellä Google Analytics tarjoaa hintaansa nähden (ilmainen) ehdottomasti parasta tilastointia suhteellisen ymmärrettävässä muodossa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.