Kalifornian maastopaloista (ja bloggaamattomuudesta)

Tämäkin blogi on joutunut elämään ties kuinka pitkään laiminlyöytynä ja hylättynä. Tosin kotikoneella oli nippu avonaisia välilehtiä Firefoxissa, joissa oli ideoita uusille merkinnöille. Kaatumisen jälkeen niitäkään ei enää ole.

Pienenä välihuomiona kuitenkin silmääni sattui viikonloppuna tieto, että Etelä-Kalifornian maastopaloissa on palanut 772 neliömailia maastoa. Neliökilometreinä tuo vastaa 2000 neliökilometriä. Määrää itselleni suhteuttaakseni kävin katsomassa Liperin pinta-alan: 1161 neliökilometriä.

Olin jo aiemmin käynyt katsomassa Google Earthissä tietoja paloalueista ja niiden koosta (miltä kuulostaa 55 000 ha paloalue, joka ei ole lainkaan hallinnassa?). Maastopaloja oli sammuttamassa 13 000 palomiestä (en tiedä kuuluvatko tuohon lukuun myös vangit tms. joita on käytetty apuna palojen sammuttamisessa).

Vertailun vuoksi vielä vähän lisää lukuja. Viime vuosihan oli Suomessa varsin vilkas maastopalojen suhteen. Valtakunnallisen tilastoinnin mukaan koko viime vuonna Suomessa paloi kuitenkin vajaa 72 neliökilometriä maastoa, eli naurettavan pieni määrä Kalifornian maastopaloihin verrattuna. Samoin koko maassa oli viime vuonna pelastuslaitosten ja vapaapalokuntien listoilla alle 13 000 henkilöä.

Kyllähän netissä olevasta uutisoinnista kävi ilmi, että Kalifornian palot ovat vakavia ja uhkaavat erittäin suuria alueita, mutta vasta konkreettiset vertailut kotimaisiin lukuihin saivat minut paremmin hahmottamaan palojen todellisen mittakaavan.

Juuri nyt soi: Dream Theater – Blind Faith

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.