Hälytysajon vaarallisuus

Viime maaliskuussa sattunut ambulanssin ulosajo ja siitä seurannut potilaana olleen vastasyntyneen kuoleminen on nyt käsitelty oikeudessa (IL). Muistan kun tuo tapahtui.

Kyllähän kaikki hälytysajoneuvojen kolarit ja muut onnettomuudet palauttavat mieleen sen tosiasian, että usein ajetaan aivan riskirajoilla eikä veressä oleva adrenaliini helpota tilannetta ollenkaan. Onhan itsellenikin sattunut sellaisia tilanteita, että jälkikäteen on ollut pakko myöntää nopeutta olevan liikaa, vaikka toistaiseksi olen onneksi säästynyt kujettajana läheltä piti -tilanteilta.

Vaikka em. tapauksen tuomion uutisointi ei nostakaan tuomion perusteita esiin millään tavalla, on tuomio mielestäni ihan oikea. Vaikka kyseessä oli kuolemantuottamus ja liikenteen vaarantaminen ei 360 euron sakko ole mielestäni liian alhainen tuomio. Kyseessä oli kuitenkin erittäin kokematon hälytysajoneuvon kuljettaja, jolla oli tehtävänä ajaa pitkä matka kriittisesti sairaan potilaan kanssa.

Toivon, ja luulen, että tuomioistuin on ottanut huomioon tilanteen raskauden myös kuljettajan kannalta sekä sen tosiasian, että hoitajalle potilaan kuoleminen oman virheen seurauksena tuskin on mikään helppo asia. Asian oikeuskäsittely ja edes jonkinlainen tuomio olivat tarpeellisia, sillä ei tuollaista virhettä voi myöskään painaa villaisella. Ja kyllähän oikeuskäsittelyn esiintyminen uutisissa on varmasti palauttanut asian myös muiden hälytysajoa harrastavien mieleen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.