Verkko pätkii ja palokunta juoksee – tai sitten ei

Eilen Liperissä tuli kaksi erheellistä paloilmoitinlaitteen hälytystä. Samaan aikaan kun pelastustoimi yrittää keinolla millä hyvänsä vähentää erheellisiä hälytyksiä Soneran verkossa olevat viat aiheuttavat turhia hälytyksiä pitkin poikin. Ainakin eilen illan aikana oli pitkin Pohjois-Karjalaa useita ilmoitinlaitteiden hälytyksiä, joissa itse ilmoitin ei ollut edes hälyttänyt vaan jonkinlainen häiriö yhteydessä laitteelta hätäkeskukseen oli ongelmien syynä.

Mutta toisaalta, parempia tällaiset häiriöt ovat verkossa kuin Ylen tänään raportoima häiriö Soneran verkossa, joka estää Kaakkois-Suomen palokuntien hälyttmämisen GSM:n avulla. Nyt henkilöstö joutuu kantamaan VIRVE-verkon päätelaitetta mukanaan saadakseen hälytykset.

Koko sinä aikana kun olin pelastuslaitoksella päätoimisena (eli reilu neljä vuotta), oli puhetta kahden toisistaan riippumattoman hälytysjärjestelmän tarpeellisuudesta. Nimenomaan tällaisten tilanteiden varalta. Aikoinaan paloasemilla oli käytössä erilaisia hakulaitteita, mutta ne olivat varsin häiriöalttiita ja monessa paikassa niistä luovuttiin. VIRVE-verkon päälle on kyllä rakennettu tekniikka, joka tukee omanlaisia hakulaitteita. Niissä hinta muodostuu niin korkeaksi, ettei mikään pelastuslaitos ole kuitenkaan ottanut niitä koko henkilöstön käyttöön. Tosin ei niissä luotettavuus tai verkon peittokaan mitenkään hyvää ollut.

Toistaiseksi Suomessa on onnistuttu välttämään suuren onnettomuuden sattuminen verkko-ongelmien aikana eikä hetkittäisistä katkoksista ole ollut haittaa. Mutta entä sitten kun hälytykset oikeasti ontuvatkin? Saataisiinkohan silloin rahaa toimivan järjestelmän kehittämiseksi henkilöstön hälyttämiseen? Toivossa on hyvä elää, mutta nykymeininki tuntuu vievän ajatuksen toimivasta hälytysjärjestelmästä jonnekin pilvilinnojen tasolle.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.