Kaasupullot sanovat poks…

IL uutisoi tänään palomiehen loukkaantuneen navettapalossa. Luonnollisesti kun kyse on kotimaan uutisesta kiinnostukseni heräsi ja seurasin Amppareiden linkkiä uutiseen. Onneksi tässä tapauksessa mistään vakavasta loukkaantumisesta ei ilmeisesti ollut kyse.

Kyseisessä tapauksessa navettaa käytettiin varastona, jossa oli kaiken muun rojun seassa kaasupulloja. Yleensä kaasupulloissa ylipaineventtiili purkaa (neste)kaasun yllyttäen paloa ilman räjähdystä, mutta aina ei näin käy. Tapaus palautti mieleeni viikonloppuisen palon, jossa kävimme katselemassa konehallin paloa. Jäähdytimme tosin samalla lähistöllä olevia rakennuksia ja itse paloakin ;)

Koska olin ensimmäisenä paikalle rientävän yksikön yksikönjohtajana kiinnittin tarkkaa huomiota radion yli kuuluviin esitietoihin. Yksi saamistamme esitiedoista oli, että konehallissa on yksi traktori ja muuta rojua, mutta ei kaasupulloja. Yllätyksemme olikin melkoinen kun pienenevien liekkien seasta alkoi näkyä kovasti nestekaasupullolta näyttävä esine.

Kävin kyselemässä lähistöllä olleelta talon emännältä oliko konehallissa nestekaasupulloa. Sain vastaukseksi toteamuksen “en minä noista miesten asioista mitään tiedä.” Isäntä onneksi osasi vahvistaa pullon olemassaolon. Tässä tapauksessa kaasupullo ei erityistä vaaraa aiheuttanut. Kaasu oli varmasti jo purkautunut ja palanut iloisesti – ainakin kaasupullon ympäristö paloi todella suurella liekilla kun aloitimme sammuttamisen.

Jostain syystä tilannetta johtanut palomestari ei kirjoittanut tapahtuneesta onnettomuustiedotetta. Tällainen tapaus olisi nimittäin varsin hyvä esimerkki korostamaan kuinka tärkeää on tietää mikäli omassa ympäristössä on jotain vaaraa aiheuttavia aineita tai esineitä. Vaikka palomiehet aina suhtautuvat tietyllä varauksella saamiinsa esitietoihin, kiinteistön omistajan kielteinen vastaus suoraan kysymykseen ei aina herätä epäilyksiä. Onneksi tällä kertaa mitään ei käynyt – aina tilanne ei välttämättä pääty yhtä hyvin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.