Shortsit jalassa maastopaloon?

Pitipähän taas herätellä henkiin tätäkin blogia kun pelastuslaitosten herrat ovat taas päästelleet kukkasia suustaan…

Aamun nettisurffailussa tuli vastaan Turun Sanomien juttu palomiesten pukeutumisesta näin helteellä. Juu, sammutusasu, pinturi- / sukelluspuku ja kemikaalisukellusvarustus ovat kuumia ja ahdistavia, ei siinä mitään.

Naurettavin kohta kuitenkin tulee kun kommentoidaan sitä miksi uuten virka-asuun kuuluvia shortseja ei käytetä:

Periaatteessa shortsit kuuluvat mallistoon, mutta niitä ei juurikaan käytetä. Haluamme olla varmoja, ettei esimerkiksi metsäpalossa ole yhtäkkiä polvet paljaana, [Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen varusmestari] Engström summaa.

Muistaakseni meillä on varsin tiukat ukaasit olemassa siitä, että hälytystehtävillä pukeudutaan asianmukaisiin suojavarusteisiin. Virka-asu ei sitä ole. Maastopalon osalta yleensä soveliaana pidetään vähintään työhaalaria sekä mahdollisesti jopa täyttä sammutusasua ja paineilmalaitteita. Mutta shortseja en ole koskaan kenenkään kuullut pitävän asianmukaisena suojavarustuksena maastopalossa.

En voi käsittää miksi yritetään kierrellä ja kaarrella kun selitellään miksi shortsit on jätetty hankkimatta. Loppupelissähän kyse on todennäköisesti vain rahasta. Sama ilmiö näkyy myös siinä, että ainakin meilläpäin sivutoimiselle henkilöstölle on jaettu ainoastaan välttämättömin varustus (housut, t-paita, poolopaita, lippis ja kesäpipo). Kyllähän niillä jotenkin nyt kesän ajan pärjää, mutta jo nyt ihmetellään miten toimitaan pakkasten tultua – aina kun talo maksaa palkan niin ohjeen mukaan pitäisi olla virka-asussa.

Ja tässä tullaankin nyt omalta osaltani avainkysymykseen. Itse en (enää) ole päätoimisena pelastuslaitoksen palkkalistoilla, joten käytän virka-asua harjoituksissa tai päivystäessäni (vapaamuotoinen varallaolo). Eli suurinman osan ajasta olen kotona. Ainakin itse olen suhtautunut tilanteeseen niin, että koska virka-asuun kuuluvat shortsit (eli niiden pitäminen on sallittua) ja pelastuslaitos ei ole niitä hankkinut niin pidän sitten omia tummia shortseja.

Sentään uudet virka-asut ovat (lähes) mustia, eipä tarvitse hevarin poiketa normaalista väriskaalastaan…

P.S. Tämä tuli kirjoitettua ennätyshelteiden aikaan kahden päivystyksen välissä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.