flatcoated retriever returning a seagull

Lahjoitusten keräämistä kilpailun varjolla: tapaus Metsästysmuseo

Note unlike my typical posts this is written in Finnish as it deals with a Finnish photography competition that is a rights-grab. I will follow up with a post in English discussion the matter at hand in a more generalized fashion shortly.

Päivitys 13.2.2013 Metsästysmuseo on päivittänyt ehtoja ja kilpailun sivuja huomattavasti paremmaksi. Lue lisää…

Suomen Metästysmuseo on käynnistänyt valokuvakilpailun Nuuskuja, “jonka tarkoituksena on kerätä ja tallentaa noutajakoirien metsästyskuvia Metsästysmuseon arkistoon.” Jo kilpailun tarkoitus herätti minussa hieman ihmetystä – mielestäni yleensä valokuvauskilpailun tarkoitus ei ole kerätä kuvia arkistoon vaan löytää ja tuoda esille hyviä valokuvia.

flatcoated retriever returning a seagull

Kun kilpailun sääntöjä lukee tarkemmin löytyy lopusta kohta oikeudet, joka on valokuvaajan kannalta karmaisevaa luettavaa:

Kilpailuun lähetettyjen kuvien oikeudet siirtyvät Suomen Metsästysmuseolle ilman erillistä korvausta. Museo tallentaa kuvat kuva-arkiston tietokantaan ja voi käyttää kuvia mm. julkaisuissa, näyttelyissä, tiedotuksessa ja muissa museotoimintaansa liittyvissä tarkoituksissa. Museo voi myös myydä kuvia eteenpäin Kantapuu-tietokantansa kautta.
Suomen Noutajakoirajärjestö voi käyttää kuvia viestinnässä, markkinoinnissa ja myyntituotteiden tuotannossa ilman erillistä korvausta.

Aiemmin säännöissä vielä todetaan, että mikäli “lähetät jonkun muun ottamia kuvia, muista kysyä lupa kuvaajalta.” Eli muista kysyä lupa lähettää kuvat kilpailuun, mutta kuinkahan moni kilpailun huomioiva älyää kuitenkaan tuon kuvien keruun laajudeen sekä kuvien oikeuksien nappaamisen pois kuvaajalta?

Golden retriever swimming with a seagull

Käytännössä siis jokainen kuva joka kilpailuun lähtetetään on lähettämishetkestä eteenpäin Suomen Metsästysmuseon omaisuutta ja kuvaajan pitää pyytää Metsästysmuseon lupaa kuvan käyttämiseen jopa omilla kotisivuillaan tai Facebook profiilissaan. Eikä ilman Metsästysmuseon lupaa kuvaa saa käyttää missään muualla. Äkkiarvaukseni on, että suurin osa kilpailun huomaavista noutajaharrastajista tuskin älyää mitä kaikkia oikeuksia he ovat kuvista luovuttamassa.

Ihmettelin asiaa niin Metsästysmuseolle kuin Suomen Noutajakoirajärjestölle (jonka jäsen olen) ja sain Metsästysmuseolta hieman lisää selvyyttä ja perustelua siihen miksi ehdot ovat minkälaisia ovat.

flatcoated retriever running with waterfowl

Pohjimmiltaan kyse on museon osalta, kuten kilpailun tarkoituksessakin on mainittu, lahjoitusten keräämisesssä museolle. Ymmärrän kyllä, että museo kaipaa kokoelmiinsa lahjoituksia ja kuvamateriaali on arvokas osa historian tallentamista, mutta lahjoitusten keräämistä ei tule piilottaa kilpailun alle. Itse asiassa jos kyse olisi lahjoituskampanjasta, jossa samalla lahjoitetuista kuvista valitaan muutamia kuvia jotka palkitaan niin minulla ei olisi mitään koko asiaa vastaan vaan olisin valmis kannattamaan sitä (vaikka en lähettäisikään omia kuviani silloinkaan).

En vain mitenkään voi kannattaa tällaista mielestäni varsin törkeää oikeuksien varastamista pienen kilpailun varjolla. Museon minulle lähettämät perustelut siitä, että eivät resurssien vähyyden vuoksi pysty huomioimaan kuvia joihin heillä ei ole täydet oikeudet tai siitä, että kuvien “luettelointi- ja säilytyskustannukset ovat noin 12€/kuva” eivät minulle ole päteviä perusteita tällaiselle toiminnalle.

Myöskään se, että näin kaksi yleishyödyllistä yhdistystä saa käyttöönsä laadukasta kuva-aineistoa ei minulle käy perusteluna. Sen kuva-aineiston voi hyvinkin saada käyttöönsä myös muutenkin kuin haalimalla kuvista kaikki oikeudet.

flatcoated retriever with waterfowl

Eiköhän olisi kuitenkin järkevää pitää lahjoitusten kerääminen ja valokuvakilpailut kahtena erillisenä asiana. Näin ainakin kaikilla lähettäjillä on selkeä ymmärrys siitä mihin kuvia ollaan lähettämässä ja valokuvakilpailuissa kilpailun tarkoitus pysyy edelleen hyvien kuvien nostamisessa esille eikä kuva-arkiston haalimisessa.

P.S. Merkinnän kuvat ovat joko minun tai Annan ottamia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.