Palovaroitinratsioita?

Helsingin Sanomat uutisoi valtiontilintarkastajien ehdottamista palovaroitinratsioista. Ehdotus perustuu siihen, että vaikka palovaroittimet ovat olleet pakollisia jo viisi vuotta, palokuolemien määrä Suomessa on edelleen järkyttävän suuri.

Onneksi ehdotuksessa todetaan, että ensin pitäisi oikeasti selvittää onko palovaroittimilla minkälainen merkitys palokuolemien ehkäisyssä. Ongelmana palovaroittimien kanssa on se, että suurin osa ei muista tarkistaa niiden toimivuutta kuukausittain tai edes vuosittain (esimerkiksi 11.2. 112-päivänä).

Pelastustoimen sisällä palovaroittimen hyötyä palokuolemien ehkäisyssä pidetään, ainakin kahvipöytäkeskustelujen valossa, varsin kyseenalaisena. Varmasti palovaroitin on monessa tapauksessa herättänyt asukkaat ja ehkä jopa pelastanut heidät, mutta suurin osa palokuolemista kohdistuu kuitenkin ryhmään keski-ikäiset, syrjäytyneet mieshenkilöt. Yleensä syrjäytymisen mukana tulee runsas alkoholin käyttö sekä tupakointi. Näettehän varmaan mitä tällä yritän sanoa. Tosiasia on kuitenkin siinä, että suurin osa palokuolemista johtuu syystä tai toisesta heikentyynestä toimintakunnosta jolloin edes palovaroitin ei todennäköisesti pelastaisi. Tilastoja vääristävät myös polttamalla tehdyt itsemurhat – etenkin silloin kun samalla poltetaan muu perhe – sekä muut tuhopoltot.

Tämä on toisaalta ristiriidassa kaiken sen kanssa, mitä työssäni pelastuslaitoksella aina valistustilaisuuksissa toitotan: muistakaa tarkistaa palovaroittimienne toimintakunto ja hankkikkaa niitä mahdollisimman moneen paikkaan. Puulämmitteisissä taloissa suosittelen myös häkävaroittimen käyttöä.

Toinen seikka mikä minua uutisessa ihmetyttää on, mistä nämä palovaroitinratsioiden suorittajat aiotaan löytää. Pelastustoimi kärsii jatkuvasta resurssipulasta eikä tehtävien lisääminen päivätyötä tekevälle päällystölle luonnistu mitenkään. Ainoa hieman joutilaampi ja iltaisin töissä oleva ryhmä on työvuorossa oleva miehistö, joka tuskin kokee palovaroitinratsiat mitenkään mielekkääksi toiminnaksi. Pelastustoimi on kuitenkin aina profiloitunut nimenomaan auttavana viranomaisena pyrkien tietoisesti välttämään minkäänlaista yhdistymistä rankaisuun. Edes lain sallimia pakotteita palotarkastejien korjausvaatimuksille ei yleensä käytetä.

Lyhyesti sanottuna: kyttääminen ei kuulu pelastustoimen toimenkuvaan. Toivottavasti sitä ei sinne myöskään lisätä.

Kun nyt tällä kirjoituksella vihdoinkin avauduin pelastustoimesta näin julkisesti, saatan sitä tehdä jatkossa useamminkin. Bloggaavia palomiehiä kun maassamme tuntuu olevan varsin harvassa. Niin, tai siis minähän olen suunnittelija, joka on vain töissä pelastuslaitoksella ja osallistuu myös pelastustoimen tehtäviin. Pelastajan koulutusta minulla ei ole vaan sivutoimisen henkilöstön koulutus.

Savusukeltamassa

Yllä oleva kuva on otettu parin viikon takaisesta talonpoltto-harjoituksestamme, jossa sammuttamisen lisäksi pääsin leikkimään kameralla varsin lämpimissä olosuhteissa.

0 thoughts on “Palovaroitinratsioita?

  1. Hei. Kotonani on palovaroitin, mutta otin siitä tarkoituksella patterit pois. Miksikö? No, se ääni. Hirveä! Tein popcorn koneellani poppareita ja se jo innosti hälyttimen soimaan. Ei tietoakaan palosta. Meteli oli aivan järkyttävä. Flattini olivat todella epätoivoisen näköisiä. En voinut muuta kuin päästää ne ensimmäisenä ulos pakoon ääntä. Sitten vasta pääsin palohälyttimen kimppuun ja hiljensin sen. Kerroin tapauksesta naapurilleni ja hän kertoi, ettei heillä ole pattereita palohälyttimessä. Mitä jos se vahingossa menee päällle työpäivän aikana? Koirathan tulisivat hulluksi. En voinut muuta kuin myöntyä. Otin patterit myös omastani pois. On hyvä kun se hälyttää tositilanteessa, mutta kun esim. patterit ovat loppumassa, niin kuulemma jotkut mallit todella hälyttävät. Ei hyvä koiratalouksiin. Onhan noita malleja varmaan markkinoilla, mutta pitäisi tutkia. En jaksa tällä hetkellä. Jos jossain mallissa olisi suoraan merkintä “lemmikkiystävällinen”, niin se jo helpottaisi ja varmaankin sellaisen hankkisin. Nykyinen on koirieni kannalta aivan liian järkyttävä. Ajattele jos se laukeaisi kesken päivän kun hetkittäinenkin saivat ne epätoivoisiksi! Palohälytin; no thanks (tällä hetkellä).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.