Maakunnan polttoviikot

Pohjois-Karjalassa alkuvuosi on alkanut varsin vilkkaasti, etenkin rakennuspalojen osalta (Liperi 1.2., Liperi 6.2., Lieksa 15.2., Polvijärvi 16.2., Liperi 3.3. ja Outokumpu 8.3.). En itse ainakaan muista tämänlaista alkuvuotta, jossa lähes joka viikko on jossain päin maakuntaa rakennus palanut maan tasalle. Liperin paloasemalle on kirjoitushetkeen mennessä tullut seitsemän hälytystä keskisuuriin rakennuspaloihin (kuusi Liperin kunnan alueelle), joista neljä on palanut maan tasalle (kolme Liperin kunnan alueella). Ennen maaliskuuta tilastot olivat kuitenkin vielä varsin hyvät siinä mielessä, että palokuolemia ei paloissa ollut vielä tullut.

Mökin raunioiden raivaustaNyt on kuitenkin viimeisen viikon sisällä tilasto muuttunut huomattavasti ikävämpään suuntaan tässäkin asiassa. Lauantaina saimme kaivaa kahden lomalaisen ruumiit mökin raunioista ja tänään Outokummussa etsitään yöllä palaneen talon raunioista kahden uhrin ruumiita. Outokummun tapauksessa uutisointi on sikäli mielenkiintoista, että yöllä ilmestyneen onnettomuustiedotteen mukaan palossa ei tullut henkilövahinkoja. Päivitys klo 15:51: Karjalainen vamistaa palossa olleen kaksi uhria.

Raunioiksi palaneiden talojen tapauksessa palonsyyntutkintakaan ei ole mitenkään helppoa, joten monessa tapauksessa palon syyn arviointi saattaa jäädä vain arvailujen varaan. Vaikka meillä olikin pitkä pakkaskausi, tulipalopakkaset eivät tällä kertaa osoittautunueet nimensä arvoisiksi. Kovien pakkasten takia lämmittäminen kun saattoi olla syttymissyy vain kahdessa näistä paloista. Ainakin yksi paloista syttyi tupakasta, onneksi siinä asukkaat havahtuivat päihtymyksestään huolimatta paloon (palovaroittimesta ei ainakaan tiedotettu enkä muista oliko siellä toimivaa varoitinta).

Palokuolemien osalta tilastot eivät näytä tänäkään vuonna kaunistuvan. Näiden neljän palokuoleman osalta on vielä liian aikaista sanoa todellista kuolinsyytä, mutta arvioita voi aina esittää. Ainakin Liperin tapauksessa uhrit löytyivät nukkumapaikkansa välittömästä läheisyydestä ikkunan vierestä. Mökin pienen koon huomioiden pidän todennäköisenä, että siinä ei ollut toimivia palo- ja häkävaroittimia. Toimivat varoittimet olisivat mitä todenäköisimmin pelastaneet uhrit. Outokummun palossa epäilyni on varsin samansuuntainen saamieni tilannetietojen perusteella.

Haja-asutusalueella olevien rakennusten osalta tilanne ei ole koskaan palomiesten kannalta hyvä. Ilman minkäänlaisia varoittimia varustetussa rakennuksessa palon nopea havaitseminen – etenkin yöaikaan – on varsin epätodennäköistä. Kun mukaan lisätään vielä pienten paloasemien viiden minuutin lähtöviive (hälytyksiin tullaan kotoa) ja matka-aika kohteeseen ovat palokunnan toimintaedellytykset varsin huonot. Tällöin omatoiminen varautuminen korostuu entisestään.

Kuvan otin Liperissä 3.3. tapahtuneessa mökkipalossa siinä vaiheessa kun olimme purkaneet hirsimökin seinät kokonaan pois päästääksemme paremmin raivaamaan mökin sisäosia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.