Web syynä journalismin tason laskuun?

Yritin kovasti olla tänään linkittämättä Pinserin Riitan tämänpäiväiseen kirjoitukseen, mutta nähtävästi epäonnistuin ;). Riitta tuo hyvin esiin minua jo pitkään vaivanneen epätarkkuuden perinteisten toimittajien kirjoittamisissa samalla kun he nyt kovasti yrittävät pitää perinteisen journalismin lippua korkealla suhteessa kansalaisjournalismiin. Hieman myöhemmin törmäsin Wiredin artikkeliin (via) joistakin webin uuden sukupolven sovellusten ongelmista. Nimenomaan kansalaisjournalismiin liittyen.

Vaikka olenkin vahva kansalaisjournalismin ja tiedonkulun avoimmuuden kannattaja haluan myös ammattitoimittajien kirjoittamia perusteellisesti tutkittuja ja hyvin kirjoitettuja juttuja. Olen ollut erittäin ärtynyt perinteisissä lehdissä jatkuvasti esiintyviin asiavirheisiin niin lehtien omissa jutuissa kuin nykyään yhä yleistyvissä copy-pasteissa STT:ltä. Wiredin artikkelissa eräs toimittaja huomauttaa, että ihmisten siirtyessä yhä enemmän ilmaisten nettimedioiden äärelle perinteiset mediat (lehdet yms.) ovat joutuneet etsimään säästöjä. Ja nämä säästöt näkyvät juuri journalistisen laadun heikkenemisenä.

En keksi suorilta käsin mitään helppoa tai hyvää ratkaisua tähän ongelmaan. Kyseessähän on kuitenkin noidankehä: perinteisen journalismin heikkenevä laatu karkoittaa maksavia asiakkaita, jolloin laatua ei kyetä parantamaan. Toisaalta en tiedä olisinko valmis maksamaan jonkin kohtuullisen summan lukeakseni kunnollisia uutisia netistä. Sen olen jo valitettavasti huomannut, että aikani ei riitä perinteisten lehtien lukemiseen (paitsi töissä pidennetyillä kahvitauoilla). Kaipaan myös uutisoinnissa Ampparien tarjoamaa nopeutta.

Olisin valmis maksamaan juuri niistä todellista journalistista laatua vaativista artikkeleista. Siksi meille tuleekin sunnuntain Hesari, saamme lukea Kuukausiliitteen (tosin niistäkin ovat pari viimeistä edelleen lukematta kahden viikon lomasta huolimatta). Yritin tilata Timen, mutta siinäkin kävi niin kuin pelkäsin: aika ei riittänyt koko lehden lukemiseen ja yhden tai kahden jutun lukemiseen nähden tilauksen hinta oli liian korkea.

Muistan kuulleeni jo pitkään tarpeesta luoda webiin jokin kätevä järjestelmä pienten maksujen käsittelemiseen. Tässä olisi malliesimerkki sellaisesta käyttökohteesta. Vielä mieluummin niin, että maksu menisi automaattisesti ja minulla olisi joustava saldoraja estämässä huomaamatta tapahtuvat maksujen kertymiset kuukausittain. Toinen vaihtoehto on tietenkin useamman numeron hinnoitteleminen riittävän halvaksi, että lukematta jääneet numerot tai jutut eivät niin harmita. Esimerkiksi uusi web-lehti Treehouse tekee juuri tämän. Ainakin ensimmäiset kuusi numeroa ovat niin halpoja (15 $), että pistin tilauksen tarkemmin miettimättä. Tosin luottokortin käyttö ja lukuisten tietojen syöttäminen tuntuivat rasittavilta noin pienen maksun ollessa kyseessä.

Ai niin, Riitan vertaus yli-innokkaista labbiksista oli erittäin osuva. Niistä kun ei eleganttia saa tekemälläkään. Toisin kuin fläteistä. Mutta ihan tosissaan, kyllä flätit osaavat myös olla erittäin elegantteja.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.