Byrokratian vai ahneuden linnake?

Sain eilen kirjeen Postilta, jossa kerrottiin Yhdysvalloista tilaamieni kameratarvikkeiden odottavan minua tullipostissa. Koska tulliposti sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella, Posti tarjoaa palvelunaan mahdollisuuden antaa sen huolehtia paketin tullaamisesta ja toimittamisesta normaalin postin tapaan kotiovelleni. Tästä hyvästä Posti velottaisi minulta 21.10 €. Eihän summassa sinällään mitään, saman verran maksan jo postikuluja Yhdysvalloista, mutta huvittavinta on se, että Postin kulukorvaus on huomattavasti suurempi kuin paketin sisältöön kohdistuvat tullit ja verot.

Onneksi Posti tarjosi myös mahdollisuuden toimituttaa paketti johonkin valitsemaani tullitoimistoon Suomessa ilman lisämaksua, jolloin saan itse hoitaa tullauksen käymällä tullin toimipisteessä. Tätä varten kirjeen mukana tuli lomake, joka pitäisi palauttaa ennen paketin liikkumista mihinkään. Kirjeessä oli myös yhdessä kohtaa puhelinnumero, johon voisin soittaa kysyäkseni lisätietoja.

Jostain kumman syystä oletin, että tullipostista löytyisi netistä tietoja. Elätin myös pientä toivoa siitä, että saisin lomakkeen täytettyä ja lähetettyä netin kautta ilman tarvetta perinteisen kirjeen lähettämiseksi. Yllätyksekseni, en löytänyt Postin sivuilta mitään ja Googlekin löysi vain kolme tulosta, joista yksikään ei ollut hyödyllinen.

Aamulla soittaessani tullipostiin sain tietää, että paketin siirto lähempään tulliin onnistuisi ihan puhelimessa ja vastaisuudessa paketit tulisivat suoraan lähimpään tulliini. Tiedustellessani miksi ennen paketit ovat tulleet suoraan eivätkä ole jääneet tullipostiin, sain vastaukseksi, että Posti on päättänyt uudistaa palvelutarjontaansa ja tarjoaa näin palveluitaan. Minusta tämä on kyllä enemmänkin tyrkyttämistä ja kiskontaa, etenkin ottaen huomioon palvelun hinnan.

Onko kellään muulla ollut yhtä hyviä kokemuksia Postin palveluista ulkomailta tehtyjen tilausten kanssa?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.