Mainoskuvausta muotovaliolla

Aktiivisen koiraharrastajan ja (harrastavan) valokuvaajan pään saa savuamaan kun törmää seuraavaan lainaukseen (korostukset minun):

Purina came to me about a year and a half ago with an idea to portray their best of breed dog in a heroic situation, grand landscapes. It basically reflected the nature of the dog. They need to not only use dogs they sponsored, but also award winning show dogs. And you know these things are bred to be not much more than show dogs. Even though they look, run, dribble, bark, and wag their tails like any other Golden Retriever or Dalmatian, they don’t really lead the active outdoor lifestyle like normal, everyday dogs of their breed.

Kyseessä on siis Purinan mainoskampanja, jossa koirista saadaan koiran tyyppiin soveltuvia mahtipontisia kuvia. Myöhemmin jutussa vielä selviää, että maisemat on kuvattu ensin ja koirat on kuvattu myöhemmin studiossa. Koirat eivät olleet käytettävissä kuvauksiin maisemassa. Hyvin vahvasti jutusta tulee ilmi, että kuvattavat ovat näyttelypellejä jotka eivät pääse elämään normaalia koiranelämää. Eihän minulla suoranaisesti koiranäyttelyitä tai muotovalioita vastaan mitään ole (tavoitellaanhan meilläkin MVA:ta parille pojalle).

Mutta miksi ihmeessä halutaan ehdoin tahdoin käyttää sellaisia koiria, jotka eivät kykene enää täyttämään rodun alkuperäistä käyttötarkoitusta sellaisissa kuvissa, joiden pitäisi esittää koira tyyppiinsä soveltuvana. Etenkin kun tyyppi on enemmänkin rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen mukainen kuin nykyinen. Myönnettäköön tosin, että sohvalla lojuva, tai tirmmauspöydällä kyhjöttävä koira ei ehkä tee kovinkaan mahtipontista kuvaa.

Ja sitten ihmetellään miksi niin monessa vielä käyttöominaisuuksiakin omaavassa rodussa tapahtuu eriytymistä käyttö- ja näyttelinjaisiin koiriin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.