Vastauksia Anssille

Kuukausiliitteestä päivää kyselee blogikirjoittamisen tottumuksista. Alla omat vastaukseni.

1) Kuinka kauan keskimäärin käytätte aikaa yhteen postaukseen?

Välillä hyvinkin nopeasti, eli muutamissa minuuteissa, usein kuitenkin huomattavasti hitaammin. Tarkoitukseni on kirjoittaa blogiin hyvää ja ymmärrettävää suomea, joten mietin kirjoittamaani tekstiä huomattavasti tarkemmin kuin esimerkiksi puhumistani tai sähköposteja. Samoin vaikeiden asioiden selittäminen vaatii enemmän päänvaivaa. Suomenkielisen blogin pitämisen tarkoitus minulla on ainakin osittain ollut myös suomenkielisen tekstin tuottamisen harjoittelu ja ylläpitäminen. randomfire saa osakseen kärsiä taas englanninkielisistä, yleensä teknisemmistä, kirjoituksistani, joten sielläkin tekstin tuottamiseen vierähtää usein jokunen tovi.

Välillä joudun myös jättämään jonkun kirjoituksen jäähylle hetkeksi. Joko aihe saa minut sen verran tulistumaan (tekijänoikeuslain tiimoilta muutama merkintä on pysyvästi jäädytettyinä ;) tai sitten en vain tahdo saada tekstistä edes omasta mielestäni sujuvaa.

2) Mikä olisi paras suomenkielinen vastine sanalle postaus?

No joku suomenkielinen vastine. Kuten Marjutkin suosin sanaa merkintä, vaikka sekään ei aina mitenkään luontevin ole. Yhdelle asiakkaalleni sivua tehdessäni olen miettinyt mitä termiä siellä käyttää, merkintä kun ei ainakaan siinä yhteydessä tunnu lainkaan luontevalta.

3) Korjaatteko jälkikäteen teksteistänne pilkkuvirheitä tai muita kieliopillisia kömmähdyksiä?

Tietenkin. Tosin pilkkuvirheistä en niin tiedä. Jos joku kielioppisääntö ei ole mieleeni painunut, se on nimenomaan pilkkusääntö (tai oikeastaan säännöt). Muistan penkkaripäivänä kavereideni kanssa piinanneeni joitakin yläasteelaisia pilkkusääntöjen kertauksella…

4) Kuka on mielestänne Blogistanin taitavin kirjoittaja tai muuten poikkeuksellinen kielivirtuoosi?

En ole kovinkaan aktiivisesti seurannut Blogistania ja siellä luuraavia kirjoittajia. Minulle aihe ratkaisee enemmän kuin itse kirjoitustyyli, vaikkakin tyylin pitää olla riittävän hyvää ja selkää jaksaakseni seurata kirjoittajaa pidemmän aikaa. Kehun Merteniä ainoana suomenkielisenä blogina, jota en lue asiasisältönsä vaan luettavuutensa takia. Jyrki JJ Kasvin blogi ja kirjoitukset ovat myös erittäin mukavaa luettavaa vaikka niissä asiasisällöllä onkin ensisijainen merkitys. Ulkomaisista blogeista mielestäni huomionarvoisia ovat niin Tim Brayn Ongoing kuin Dervala.

Suomenkieliseen kirjoittamiseen liittyen haluan painottaa toivettani oikeaan kielenkäyttöön. Vaikka olenkin taustaltani ja äidinkieleltäni monien mielestä muuta kuin suomalainen (ja miehän oon Lauritsalasta), mielestäni suomenkielen vaaliminen ja pitäminen elinvoimaisena on tärkeää. Merkittävä osa kielen vaalimista on sen pitäminen nykyaikaisena etsimällä suomenkielisiä vastineita monille lainasanoille. Etenkin IT:n (informaatioteknologia kuulostaa tässä yhteydessä todella huonolta termiltä) tuoma lainasanojen tulva huolestuttaa. Arvi Lindin pitäisi olla enemmän aiheesta äänessä…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.