Missä olit kun…

Viikkovitonen (via) pitää huolen siitä, että 9-11 ei edelleenkään unohdu. Ei niin, että se tässä taloudessa muutenkaan unohtuisi. Jotenkin en eilen vain osannut aiheesta mitään kirjoittaa.

 1. Missä olit kun kuulit terroristi-iskuista USAssa 11.9.2001?

  Kotona, koneen ääressä vääntämässä koodia kunnes lähdin ajelemaan paloasemalle mennäkseni harjoituksiin. Autossa kuulin radiosta ensimmäisen tornin juuri sortuneen ja ehdin paloasemalle juuri ennen toisen tornin sortumista. Tämän jälkeen lähdimme tutustumaan ilmavoimien tutka-asemaan Jyrin entisen varuskunnan alueelle. Anna olisi jättänyt harjoitukset väliin ja jäänyt seuraamaan uutisia, ellei tutustumiskäyntiä olisi ollut.

 2. Miltä silloin tuntui?

  Oli varsin epätodellinen olo. Jotenkin minua ei isku itsessään niin yllättänyt. Tornien romahtaminen tuntui kyllä pahalta. Valitettavasti vain ei niinkään siviiliuhrien vaan palomiesten takia.

 3. Oletko nähnyt jonkun asiaa käsittelevän/sivuavan elokuvan (kuten United 93 tai Fahrenheit 9/11)?

  En. Kai niitä voi joskus katsoa, kunhan televisiosta tulevat. Hankintalistalle tuskin päätyvät.

 4. Onko 9/11 jotenkin vaikuttanut elämääsi?

  On. En ole iskujen jälkeen lentomatkustamista kovinkaan paljoa harrastanut eikä se ole lentopelkoa mitenkään aiheuttanut. Päivä on kuitenkin sellainen, että taloudessamme se muistetaan aina. Eritysesti muistamme päivän yhteydessä luvun 343.

 5. Mitä haluaisit vielä sanoa asiasta? Sana on vapaa.

  Aiemmista vastauksistakin näkee, ettei minua siviiliuhrien määrä niinkään häiriste. Toivottavasti kukaan ei minua pidä mitenkään kylmänä, mutten voi asettaa amerikkalaisia siviiliuhreja millekään jalustalle kun tämän vuoden heinäkuussa Irakissakin kuoli enemmän siviiliuhreja. Molemmissa tapauksissa on kuitenkin kyse terrorin uhreista.

  343 on tornien romahtamisessa kuolleiden palomiesten (ja sairaankuljettajien) lukumäärä. Tuollaisen tapahtuman sattuessa sitä väistämättä miettii, entä jos vastaava sattuisi omalle kohdalle. Työni (työmme) takia kuolleiden palomiesten määrä kolahtaa. Lukumäärää voi myös suhteuttaa Suomen oloihin sillä, että Suomessa on päätoimisia palomiehiä noin 5000. Koko Pohjois-Karjalassa luku jää alle kahdensadan. Koko New Yorkin alueella on palomiehiä saman verran kuin vapaaehtoisia (VPKlaisia) Suomessa.

  Marginaalin Jani pitää paikalla olleita palomiehiä nykyajan suurina sankareina. Vaikka välillä suhtaudunkin kriittisesti amerikkalaiseen sankaruuden käsitteeseen ja palomiesten nostamiseen jalustalle, koen ammattikunnan saaneen todellista arvostusta iskujen takia. Iskut kuitenkin osoittivat niin vahvasti, miten palomiehet menevät sinne, mistä kaikki muuta juoksevat pois. Unohtamatta kuitenkaan niitä siviilejä, jotka osoittivat omaa urheuttaan evakuoidessaan rakennuksia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.