Puolutusvoimia avustamassa

Poliisin eristämä alue: JK-254 viimeinen leposijaTänään meni viimeinen lomapäivä sujuvasti töissä. Puolustusvoimat aloitti jo kesällä Tutjunniemeen pudonneen suomalaisen pommikoneen hylyn tutkimukset. Silloin oli tiedossa, että syksyllä tutkimuksia jatketaan ja kävimme tänään hoitamassa ensimmäisen vaiheen nyt kohteessa tapahtuvista tutkimuksista.

Koska varmaa tietoa ei ole siitä, onko koneessa vielä jäljellä polttoainetta, puolustusvoimat tai Pohjois-Karjalan ympäristökeskus pyysi virka-apua pelastuslaitokselta koneen ympäristön suojaamiseen puomein mahdollisen ölhyvahingon varalta. Tänään sitten vietimmekin päivän levitellen öljyntorjuntapuomeja koneen hylyn ympärille. Ensi viikolla puolustusvoimat aloittavat pohjan ruoppauksen (imuroinnin) koneen ympäriltä, jonka jälkeen tehdään taas päätöksiä jatkotoimista.

JK-254:n muistomerkki Rauvanlahden rannallaItse konehan (JK-254) koki varsin ikävän lopun 1.7.1944. Hieman nousun jälkeen kone joutui edellä lentäneiden laivueen koneiden aiheuttamiin pyörteisiin ja menetti ohjattavuutensa. Silminnäkijähavaintojen mukaan kone putosi 70 asteen kulmassa veteen ja järven pinta paloi useiden tuntien ajan. Kaikki neljä miehistön jäsentä kuolivat syöksyssä ja koneen hylky on edelleen heidän hautapaikkansa.

Aikoinaan hylky näkyi pinnan yläpuolella, mutta nyt pehmeä järvenpohja on tosiaan tehnyt tehtävänsä ja hylky on uponnut lietteeseen. Ainakaan tänään emme pinnalta saaneet minkäänlaista näköhavaintoa hylystä. Kesällä paikalla sukeltaneiden puolustuvoimien sukeltajien nostamaa metalliromua kyllä löytyi rannalta.

Vielä ei kukaan tiedä tarkalleen mitä koneessa oli lastina. Todennäköisesti siinä oli ainakin yksi tonnin pommi ja muita pienempiä pommeja sekä konekiväärin tai tykin ammuksia. Valojuovaluoteja paikalliset pojat ovat ainakin aikoinaan räjäytelleet nuotiossa. Ruoppausten jälkeen koneesta varmaan tiedetään vähän enemmän ja puolustuvoimat pääsevät päättämään mitä hylylle tehdään. Toivottavasti nyt tehtävien toimenpiteiden seurauksena koneen miehistö pääsee kuivemman haudan lepoon.

Update: Koneen putoamispäivä korjattu. Löysin myös Karjalan Heilin kirjoituksen aiheesta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.